Fyra orsaker att osäkra sin revolver varje gång postmodernism nämns.

 

  • I en samtid där postmodernismen dekonstruerade alla barriärer som hindrade social inkludering genom att belysa och angripa alla tidigare,preferenser sanningar och värden tycks det oundvikligt att vi kommer att förenas genom minsta gemensamma nämnare förmågan att konsumera och producera. Postmodernismen blir därmed den givna  överbyggnaden för ”kunskapskapitalismen”.
  • Utifrån postmoderna teorier finns ingen objektiv sanning, så utifrån detta på vilka premisser ska postmodernismen accepteras som objektiv? Denna kritik kan även appliceras a posteriori  om ett subjekt är konstruerat och kan dekonstrueras torde det bakom varje konstruktion endast finnas ytterligare konstruktioner.
  •  Det är rimligt att utgå ifrån att vilken forskning som kommer att prioriteras och genomföras styrs av ett materiella behov och sammanhang. Postmodernismen går dock betydligt längre då den påstår att forskningsprodukten det vill säga faktiskt validerbar kunskap kring hur världen är beskaffad bestäms utifrån den materiella kontexten. I korthet all faktiskt vetande är socialt konstruerat. Här blir det marxistiska svaret. att givetvis kommer den härskande klassen att använda existerande objektiv kunskap till sin subjektiva fördel. Det förändrar inte det faktum att kunskapen existerar oberoende av klassers agerande och intresse.
  • I och med att det inte existerar några objektiva sanningar eller erbjuds några kollektiva berättelser  ”grand narrative” Återstår endast subjektiv erfarenhet.
    För den observanta torde detta medföra en mängd uppenbara problem. Då det inte existerar någon moralisk kompass kan inte heller någon mellanmänsklig interaktion vara fel om subjektet inte själva anser det vara det. barnet kastas ut med badvattnet och plötsligt kan inte företeelser som kvinnlig omskärelse, sweatshops och prostitution för att nämna tre exempel som brukar leda till moralisk indignation kritiseras utifrån.

Vad är det A och O för en marxist? dialektiken. Historien kan helt enkelt inte ta slut eftersom varje lösning tillsist blir sitt eget problem till följd av sina inneboende motsättningar och postmodernism är långt ifrån befriad från inneboende motsättningar.
Avslutningsvis bifogar jag en underhållande länk till en kopia på Andrew C. Bulhak postmodernism generator. Varje gång sidan laddas får du en rykande färsk vetenskaplig artikel. Generatorn torde vara en blinkning till Sokals publikation som på ett initierat och trovärdigt sätt förde fram att gravitation enkom var en socialkonstruktion. Att texten publicerades säger egentligen allt du behöver veta om synen på källkritik och kunskapkriterier inom postmodernismen.

Postmodern generator.

Alan D. Sokals artikel. Publicerad i social text.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s