Henry Dumas

Den tjugotredje maj 1968 sju veckor efter mordet på Martin Luther King.
Gick den då trettiotre år gamla Henry Dumas, författare och far till två
in på tågstationen på 135 street i Harlem. En konfrontation uppstår mycket mer är inte känt kring incidenten förutom dess utgång, polisen skött ner Dumas som avled direkt av skadorna.

Enligt Jeffrey B leak, som granskat New york polisens dokument kring Dumas, dokument som visserligen torftigt beskriver utredningen kring mordet men det framgår att stora delar av utredningen gick förlorad vid en byråkratisk omstrukturering under 1990-talet.

Det faktum att rättssystemet bokstavligt talat tappade bort akten innebar att Dumas förvandlades till en symbol för de som blivit skadade, mördade och kränkta av polisen. Ödet är ibland grymt,  Dumas blev författaren som föll offer för samma våld mot svarta som han beskrev i sitt litterära värv. Dumas noveller,  rörde så vitt skilda genrer  som realistiska fiction, sci-fi, poesi och prosa, den gemensamma nämnaren är att de alla re-kontextualiserar afro-amerikanska traditioner.

Dagens svarta aktivister främst i form av Black lives matter skapar en sammanhängande historia av den epidemi av mord som sköljer över det svarta samhället. Utifrån denna berättelse beskrivs ett samhälle där i princip statligt sanktionerade mord efter mord äger rum. Utifrån denna beskrivning tvingas samhället ta ställning till rörelsens konfliktlinje. Även Dumas placerade det urskillningslösa morden i ett sammanhang och bidrog därmed till att en berättelse konstrueras, dekonstrueras och rekonstrueras om och om igen i varje generation av färgade amerikaner. Således finns det en direkt linje mellan Du bois, Dumas, Malcom X och Black life matters. Tillsammans kontextualiseras den afro-amerikanska diasporan vedermödor, kamper, uppror misslyckanden och segrar. Dumas blev i sin död och genom litteraturen han skapade när han levde en del i denna berättelse.

Dumas föddes i Sweet Home Arkansa 1934. Dumas likt många svarta på landsbyggden flyttade till Harlem vid tio års ålder. Han tjänstgjorde i militären, reste i mellanöstern, studerade österlandets religioner och filosofier, Dumas sögs in i samtidens medborgarrättsrörelse. 1967 började Dumas arbeta som lärare i mellan-amerika, det var där han lärde känna poeten Eugene B, Redmond.
Efter Dumas död ägnade Redmond det mesta av sin karriär för att redigera och uppmärksamma Dumas poesi och prosa. Detta ledde till att Toni Morrison dåvarande redaktör på Random House publicerade Dumas Poesi samling play Ebony, Play Ivory samt Ark of bones and other stories.

Dumas söker i sit författande överbygga glappet mellan det naturliga och det övernaturliga. I Ark of bones stöter Headeye och Fish-Hound  under sin färd på Mississippi   en mystisk ark. Skeppet är bemannat av  grioter (västafrikanska historieberättare)  Arken är fylld av benrester från alla som dog under passagen från Afrika till Amerika och under Jim Crow.Headeye beslutar sig för att borda båten för att bevara förfädernas ben tillsammans med båtens uråldriga väktare. Fish-Hound stannar kvar på flodens strand för att bära vittnesmål om arkens existens.
Dumas ark är mystisk, vacker och fruktansvärd. Författarens vision är inte att de döda är borta utan eviga och deras minne måste vårdas, skyddas och alltid behandlas med aktning. Precis som Noas Ark bevarade livet under syndafallet bevarar Dumas ark det kulturella arvet.
Som en del av den svarta litterära rörelsen, lyfter Dumas upp ritualer och kollektiva trauman och anför detta som bevis för kopplingen mellan alla med ursprung i det afrikanska slaveriet i väst.
Det faktum att pojken som följer med Arken fått namnet Headeye är ett medel i syftet att förtydliga vittnesmålet som en radikaliserande kraft som leder vidare till handling. Exempel på vittnesmålets kraft såg vi i Baltimore och Ferguson, Där grupper av demonstranter filmade kravallpolisens övergrepp och godtycklighet vilket genererade en stor medial spridning. Även filmerna av mordet på Eric Garner, Walter Scott och Oscar grant legitimerar rörelsen  och upprättar ett moraliskt konsensus kring rörelsens mål och metod.
Dumas med fleras litterära värv erbjuder ett slagkraftigt teoretiskt ramverk för att förstå denna rörelse för social rättvisa.
Rörelser som black lifes matter syftar till att ta de i försvar som förtrycks av staten det paradoxala är att denna rörelse genererar momentum  och uppmärksamhet tillföljd av de som redan mördas. De bärs upp av en ”ark of bones” Syftet blir att skydda svarta kroppar genom att vaka över och uppmärksamma de döda svarta kropparna.
Den enda rättvisan Dumas kan uppnå efter sin död är att hans verk återupptäcks i vår generation. Svarta liv räknas även de vars röster ekar bortom döden.

Läs mer:
Adlibris:Echo tree the collected short fiction of Henry Dumas
Boston review: The devil and Henry Dumas

 

 

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s