Kwanzaa firar femtio.

Bland pan-afrikanska amerikaner är det inte ovanligt att man valt att fira Kwanzaa istället för den kristna julenDet är en relativt ny högtid och började firas först 1965. Grundaren Maulana Karenga tog namnet från Swahilins Matunda ya Kwanza vilket kan översättas till skördefest eller skördens första frukter. Valet av Swahili motiverade karenga utifrån att språket under 1960-talet uppbar en viss status i panafrikanska kretsar.

Kwanzaa som firande har således sina rötter i den svarta nationaliströrelsen under 1960-talet. Den grundläggande tanken var att ånterknyta svarta amerikaner med en afrikanska kultur och ett historiskt arv. Därmed fanns det under de första åren av kwanzaafirandet en inherent kritik av att svarta firar kristna högtider. Karenga gick så långt att han menade att Kwanzaa skulle vara ett oppositionellt alternativ till julfirandet. När dock Kwanzaan började åtnjuta en viss popularitet Bytte Karenga fot för att inte alienera praktiserande svarta kristna, 1997 stipulerade Karenga i Kwanzaa: A Celebration of Family, Community, and Culture att Kwanzaa inte skapades som alternativ till deras egna religon eller religösa högtider. Således firar många Afro-amerikaner Kwanzaa såväl som julafton.
Kwanzaa är i mångt och mycket en artificiell högtid som med tiden växte och blev organisk. Således kunde Karenga i sökandet efter det sakrala studerat olika folkgrupper och länders traditionella skördefester på den afrikanska kontinenten och helt enkelt välja de inslag som skulle appellera till diasporan. Firandet har således inslag av sång, dans, poesi, trummor och givetvis mängder av mat och godis.

Karenga skapade sju vägledande principer som syftar till att representera sju värden inom afrikanska kulturer. Dessa värden syftar till att bygga, förena och förstärka den afro-amerikanska stratan. Det är ingen slump att högtiden skapades 1965 efter att Watts-upproret slitit sönder det svarta samhället.
De sju principerna är:

  • Umoja: (enighet) som strävar till att uppehålla enighet i familjen, samhället,  nationen och folket.
  • Kujichagulia: (själv-bestämmande) Som strävar till rätten att definiera oss själva, namnge oss själva, skapa för oss själva och föra vår egen talan.
  • Ujima:(kollektivt ansvar) Som strävar till byggandet och upprätthållandet av det svarta samhället samt att kollektivt möta och lösa afro-amerikaners problem och svårigheter.

  • Ujamaa(kooperativ ekonomi) som strävar till skapandet av och upprätthållandet av svarta affärer,butiker och verksamheter där vinster återinvestera i det svarta samhället.
  • Nia (Högre syfte) Som strävar till ett kollektivt kall att bygga och utveckla det svarta samhället, i syfte att återupprätta diasporan till sin traditionella storhet.
  • Kuumba(Kreativitet) som strävar till att alltid utifrån de sätt vi är rustade, lämna vårt samhälle vackrare och bättre än vi ärvde det.
  • Imani(Tro) Som strävar till att med hela våra hjärtan och all kraft vi kan uppbringa tro på vårt folk våra föräldrar, lärare, ledare och det rättmätiga och segerrika i vår strävan.Kwanzaa firar i år femtio och det har varit svårt att hitta källor på hur utbrett firandet är, De siffror jag hittar är från en studie med elva år på nacken i studien medger ungefär 4,7 miljoner amerikaner att de planerar att fira Kwanzaa. Att skapa sina egna högtider, myter och berättelser är och var vanligt förekommande i den svarta nationalistiska rörelsen. Karenga var inte ensam om att förstå viken av en egen kultur och skapandet av en egen hegemoni. Bland de mer  framträdande i denna tendens var Amiri Baraka.
    Inom en snar framtid kommer här på bloggen en längre text om Baraka att publiceras.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s