Crispus Attucks, den första att falla.

Crispus Attucks var det första offret vid massakern i Boston den femte mars 1770, därmed den första som föll i vad som utvecklade sig till den amerikanska revolutionen.
Attucks exakta ålder är inte klarlagd konsensus bland historieforskare är att han föddes någongång i början av 1720-talet i Framingham, Massachusetts. Attucks fader var slav och hans moder indian. I en annons publicerade 1750 i
Boston Gazette eftersöktes en förrymd slav vid namn Crispas. 1888 avtäcktes Crispus Attucks monumentet I Boston för att hedra hans minne.
Lite är känt ifrån hans uppväxt eller hans familj boendes i Framingham, Massachusetts, strax utanför Boston. Av det vi vet framträder bilden av en ung man som tidigt visade sig vara en skicklig handelsman. Attucks tycktes vara orädd för konsekvenserna det innebar att rymma från sin ägare. Attucks lyckades behålla sin frihet och spenderade de nästkommande två årtioenden på handelsskepp och fiskebåtar.

Gnistan som tände elden
När britternas kontroll över kolonierna blev allt mer auktoritär eskalerade spännigarna mellan bosättarna och de brittiska soldaterna. Attucks var en av de som påverkades av den förvärrade situationen. Sjömän levde under konstant risk för att att tvångsrekryteras i den brittiska flottan parallellt med detta försvann många av de extraknäck sjömännen kunde livnära sig på när de låg i hamn då brittiska soldater regelbunden tilltvingade sig dessa arbetsmöjligheter.

Fredagen den andra mars 1770 utbröt ett slagsmål mellan en grupp repmakare och tre brittiska soldater, konflikten eskalerade och måndagen den femte mars när en grupp soldater på jakt efter extra inkomster sökte sig till en hamnpub, för att där mötas av en större grupp rasande sjömän bland annat Attucks.
Vad som nu inträffar debatteras fortfarande bland historiker, på kvällen närmar sig en grupp bostonbor vakten framför tullhuset och börjar håna honom med diverse tillmälen och okvädningsord. Situationen eskalerar fort och när en patrull avancerade framåt för att skydda soldaten ansluter sig ytterligare rasande bostonbor. Soldaterna bemöts med snöbollar och stenar. Attucks var en av dem som befann sig i mitten av oroligheterna och när soldaterna öppnar eld var han den förste av fem män som dödades.

Rättegången efter Massakern
Episoden blev fort känd som massakern i Boston och stärkte den strömningen som sökte väpnad konflikt med det brittiska imperiet för att säkra koloniernas självständighet.
Konflikten underblåstes av det faktum att soldaterna som var involverade i skottlossningen friades på basis av självförsvar.
John adams som senare blev Amerikas andra president företrädde soldaterna i rätten, Adams fördömde bostonborna och benämnde dem som ”an unruly mob that forced his clients to open fire” Adams menade att Attucks ledde attacken trots att vittnen menade att han stog lugnt i folk massan  och iakttog situationen när skotten avlossades.

Arvet efter Attucks
Även om Attucks roll är omstridd gavs han av de som krävde koloniernas autonomi martyrskap. Hans kropp fördes till Faneuli hall där Attucks och de andra offren begravningsgudstjänst förrättades. Stadens ledare bortsåg från rådande segregationslagar förbjöd svarta från att begravas på samma kyrkogårdar som vita.. I och med detta begravdes Attucks tillsammans med resterade offer i Park Street cemetery.

Sedan Attucks död har hans arv levt vidare och myten om honom förvaltats i olika sociala rörelser för jämlikhet.
Under 1800-talet användes myten om Attucks av abolitionisterna, på 1900-talet var det medborgarrättsrörelsen tur att spegla sig och sina mål i Attucks arv. Dr martin Luther King Jr hyllade Attucks mod och moral i sin bok Why We Can’t Wait.
Alla rörelser är i behov av myter och hjältar, vilken rörelse som kommer att förvalta Attucks minne i framtiden är ännu osäkert. Säkert är dock att hans minne lever vidare. Avslutningsvis är ett längre citat från dikten Crispus Attucks av John Boyle O Reilly.

And honor to Crispus Attucks, who was leader and voice that day;
The first to defy, and the first to die, with Maverick. Carr, and Gray.
Call it riot or revolution, his hand first clenched at the crown;
His feet were the first in perilous place to pull the king’s flag down;
His breast was the first one rent apart that liberty’s stream might flow;
For our freedom now and forever, his head was the first bid low.

Läs mer
Crispus Attucs: John Boyle O Reilly

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s