En introduktion till Marcus Garvey och den panafrikanska rörelsen

Marcus Garvey (1887-1940) Garvey var ursprungligen från Jamaica, Under sin levnadstid åstadkom han mer för den afrikanska diasporan än många i samtiden känner till. Garvey kunde vid sin död titulera sig publicist, journalist, entreprenör och talare. Han var en stridbar förkämpe för svart nationalism och pan-afrikanism.

Garvey influerad av Booker T. Washington, Martin Delany och Henry Mcneal Turner, grundade Universal Negro Improvement Association and African Communities League (UNIA-ACL) Garvey var även en av grundarna av Black Star line vilket innebar att Garvey blev en central gestalt inom tillbaka-till-Afrika- rörelsen.
Rörelsen förespråkade ett återvändande av den afrikanska diasporan till sin ursprungs kontinent, innan Garvey var synen på Afrika bland afro-amerikaner främst en fråga om hur diasporan skulle kunna intervenera I afrikanska länders in och utrikespolitik.
Garvey var unik I det avseendet att han utvecklade den pan-afrikaska filosofin bortom dessa ramar. Kärnan i Garveynismen var den fullständiga, och permanenta återupprättelsen av den afrikanska kontinenten, denna palingenesis skulle ledas av män och kvinnor med afrikanskt ursprung såväl inhemska som de levandes i förskingringen.

Garveynismen skulle så småningom trots fel och brister inspirera ett flertal olika rörelser inom den afrikanska diasporan, värda att nämna är till exempel Nation of Islam, Rastafari-rörelsen och till viss del Black Panther party for self defense. Rörelsens huvudsakliga mål var att de av afrikansk härkomst skulle återupprätta Afrika och frigöra henne ifrån de Europeiska kolonialmakterna. Garveys essentiella syn på Afrika summerade han I texten “African Fundamentalism”“Vår union får ej begränsas av gränser nationalitet eller region(..) låt oss stå samman I varje region och I varje land

1910 lämnade Garvey Jamaica för att resa I Centralamerika. Efter flera års arbete I Karibien flyttade Garvey till London där han mellan 1912-1914. studerade juridik och filosofi. Efter studierna arbetade han som journalist. Efter att Garvey under en längre period brevväxlat med Booker T Washington beslutade han sig för att åter resa till USA för att 1916 inleda en föreläsningsturné. I maj 1917 grundade Garvey och 13 kamrater den första UNIA gruppen utanför Jamaica, med den amerikanska organisationen I ryggen började UNIA på allvar propagera för social, politisk och ekonomisk frigörelse för afro-amerikaner. Den andra grenen av UNIAs verksamhet bestod i etablerandet självorganiserade företag i denna kontexten avser självorganiserad, företag som styrdes av afro-amerikaner och där vinsten investerades i rörelsen och lokalområdet. Som ett resultat av detta bestod UNIA i juni 1919 av strax over två miljoner afro-amerikanska medlemmar. Samma månad startades rederiet Black star line of Delaware. I September köptes den första båten. Övertygade om att den afrikanska diasporan behövde ett permanent hemland I Afrika försökte UNIA utveckla Liberia. Liberia-programmet påbörjades 1920 och syftade till att bygga universitet industrier och ett modernt järnvägsnät. Projektet övergavs I mitten av 1920-talet på grund av massiv opposition från Europeiska länder som hade egna intressen I Liberia.

Garveys svarta nationalism var i grunden en borgerlig rörelse vilken innebar att den tidigt kom i konflikt med samtidens svarta kommunister. Den mest uppmärksammade konflikten var den mellan Garvey och Cyril Briggs. Denna konflikt har jag beskrivit i artikeln kring African blood brotherhood.

Marcus Garvey är en central förgrundsgestalt inom pan-afrikanismen. Det finns i såväl hiphop som populärkultur referenser til Garvey, syftet med detta inlägg är ett högst blygsamt försök att introducera honom för en ny publik. För den som är intresserad av att fördjupa sig inom svart nationalism/pan-afrikanism rekommenderas varmt läsning av Booker T Washingtons Up from slavery.

Annonser

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s